Cockerill 2643 (rechts)

Cockerill, Seraing - 1907

Deze unieke stoomlocomotief met verticale ketel is de allereerste locomotief van de vereniging. Ze kwam in 1986 aan in Baasrode en huldigde de nieuwe museumspoorlijn in.
De locomotief is zo uniek vanwege zijn verticale ketel, wat voor een compact maar uiterst krachtig ontwerp zorgt om zware treinen te kunnen rangeren. Deze locomotief heeft ondertussen al meer dan 110 kaarsjes uitgeblazen.

Na jarenlange trouwe dienst is de locomotief in 2017 buiten dienst gesteld wegens slijtage aan de stoomketel.

Historiek

Deze machine met een verticale ketel (vandaar de franse bijnaam "loco bouteille") werd bij John Cockerill te Seraing in 1907 gebouwd. Ze werd geleverd aan de Meuneries et brasseries van Marchienne-au-Pont en eindigde haar commerciële carrière in 1971 bij ABR in Petit-Enghien. In 1981Stoomlocomotief Cockerill begon de vereniging met de restauratie bij de N.V. Sobemai (Delille) te Maldegem. In september 1983 was de machine weer rijvaardig. Tot 1985 werden er nog heel wat herstellingen en vooral schilderwerken aan uitgevoerd. Op 11 juli 1986 kwam de machine, inmiddels eigendom van de vereniging, op een dieplader naar Baasrode en begonnen de proefritten.

In april 1987 sleepte de Cockerill de inhuldigingstrein van de Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs. De machine bleef in dienst tot 1991. Het drijfwerk was toen aan herstellingen toe. Inmiddels was Duvel in aantocht en werd de Cockerill wat vergeten. Ten onrechte. In het voorjaar van 1998 werd de Cockerill wat opgeknapt en zorgde voor de stoomtractie tussen Baasrode en Puurs.

In het tussenseizoen 1998/1999 zijn er heel wat herstellingen uitgevoerd aan de Cockerill. Het drijfwerk werd gedemonteerd en gereviseerd. Ook zeer belangrijk was de vervanging van heel wat waterpijpen. Dit werkje is geen sinecure. Men dient immers via het mangat in de ketel te kruipen en in een ongemakkelijke houding de pijpen te mandrineren.

Ondertussen heeft de locomotief er al heel wat jaren trouwe dienst opzitten, de slijtage aan de stoomketel begon dermate problematisch te worden dat deze sinds einde seizoen 2017 buiten dienst is gesteld, wachtend op een revisie.

Technische gegevens

Algemeen

Asindeling: B
Bouwjaar: 1907
Serienummer bij Cockerill: 2643
Nummering bij SDP: N°1

Dienstvaardige massa: 17,7 ton
Bevoorrading:

  • Smeerolie: 20 l 
  • Steenkoole 650 kg
  • Water: 3200 l

Vermogen: 200 pk
Specifiek vermogen: 14.1 pk/ton
Maximum snelheid: 30 km/h
Diameter van de wielen: 700 mm
Minimale boogstraal: 15m

Stoomketel

Bouwer: J. Cockerill te Seraing (Luik)

Werkingsprincipe: Staande ketel

Verwarmingssysteem: fieldpijpen (waterpijpen)

Maximum bedrijfsdruk: 10 bar

Fieldpijpen:

  • Aantal: 120
  • Schikking: hangend
  • Diameter: 80 mm
  • Lengte: 800 mm

Verwarmd oppervlak: 25 m²

Rooster oppervlak: 1 m²

Watervullingssystemen:
Er zijn 2 systemen aanwezig :

  • Het vullen van de ketel met behulp van een waterpomp rechtstreeks aangedreven door de kruiskop
  • m.b.v. een niet zelfaanzuigende injector met een conische vernauwing. 

Huidige staat: Buiten dienst, wegens slijtages aan de stoomketel