Diesellocomotieven

Onze vereniging telt ook een aardige collectie van diesellocomotieven. Zowel kleinere industrie-rangeerlocs als grote (ex-NMBS) rangeerlocomotieven.

 

Cockerill Ougrée - 1954

De HLD 59 is met zijn constructiejaar van 1954 een van de eerste grote lijndiesellocomotieven van de Belgische Spoorwegen. Dit kaderde in de overstap van stoomtractie naar dieseltractie tegen het einde van de zestiger jaren. 

De Type HLD 59 is 100% Belgisch: zowel de bouw als ontwerp van de grote onderdelen zijn in België gebeurd.

De locomotief staat in Baasrode-Noord gestald en is in restauratie. 

Deutz - 1961

Deze kleine rangeerlocomotief werd in 1961 gebouwd door 'Deutz'. Naast 401 'Patricia' is de vereniging ook in het bezit van een andere 'Deutz'-locomotief: 4711 'Inge' gebouwd in 1952. 
Beide locomotieven zijn bestemd voor licht rangeerwerk op industrieterreinen. 

Ateliers Belges Réunies - 1965

De HLR 82 is een reeks van diesellocomotieven van de NMBS voor de rangeerdienst en kan worden beschouwd als de lichtere variant van de HLR 73. De locomotieven werden ingezet voor lichte rangeerwerken op verschillende terreinen: vormingsstations, havengebieden etc. Van dit type werden er 75 machines gebouwd, ze werden in 2002 uit dienst gesteld.

Baume et Marpant - 1954

De locomotieven van de bouwserie HLR 85 zijn diesel-hydraulische rangeerlocomotieven. Ze werden gebouwd door Baume et Marpant en vanaf 1956 ingezet door de NMBS voor licht (en zwaarder) rangeerwerk. Van de hele reeks werden 25 stuks gebouwd.