Projecten

Hier kan u de lopende projecten waar de vrijwilligers van Stoomtrein Dendermonde-Puurs momenteel mee bezig zijn volgen. De duur van de projecten hangt natuurlijk af van de omvang, de restauratie van een stoomlocomotief of rijtuig bijvoorbeeld kan wel enkele jaren in beslag nemen.

Vernieuwing Baasrode - Sint-Amands

Om toeristische ritten te kunnen blijven aanbieden is onze spoorlijn toe aan een grootse vernieuwing. Hieronder kan u meer informatie vinden over de aard van het project en hoe u ons hierbij kan helpen.

Meer informatie vindt u ook op de website van Herita.

Lees meer: Vernieuwing Baasrode - Sint-Amands

Subcategorieën

SAM 1781

Onze v.z.w. kreeg van de Vlaamse minister Geert Bourgois een subsidie van 66.100 euro voor de aanleg van een omloopspoor
in Sint-Amands. De aanleg van deze kruisingsmogelijkheid op de enkelsporige spoorlijn geeft de mogelijkheid om met een intensievere en meer optimale dienstregeling te rijden. Treinen kunnen elkaar nu niet kruisen, waardoor pas na terugkomst de trein opnieuw kan vertrekken, wat ongeveer 2 uur duurt. Een treinrit met de stoomtrein kan ook het startpunt zijn voor een verdere ontdekkingstocht binnen de regio. 

 

 

 

 

 

In 2008 werd de stoomlocomotief 'Jojo' door de v.z.w. Tubize 2069, van de vroegere 'Limburgse Stoomvereniging' overgenomenEnkele vrijwilligers zijn met dit project gestart eind 2010 en hopen de locomotief tegen het seizoen van 2015 klaar te krijgen. 

Deze locomotief werd in 1875 gebouwd door Cockerill en behoort deze tot één van de oudste overblijvende stoomlocomotieven van het land. Twee stoomlocomotieven gaan haar voor in dat rijtje, die beide eigendom van de Belgische spoorwegen.

 

(c) www.rail.lu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HSPOppuurs14072013Op deze pagina kan u het verloop van het restauratieproject van stoomlocomotief Haine-Staint-Pierre met fabrieksnummer 1378 volgen. 
Op geregelde tijdstippen zullen hier nieuwtjes verschijnen in verband met de evolutie van de restauratie.

Lees meer over Haine Saint-Pierre.

Dit project wordt gesteund door de Vlaamse overheid en in samenwerking met het Contactforum voor Erfgoedverenigingen

VCM logo

   

 

 

 

 

 

 

leeuwsteun

 

 

Hier kunt u het "wel en wé" volgen van deze Belgische locomotief Helena.

De loc is eigendom van de gelijknamige vzw en brengt het meeste van het jaar door op de spoorlijn tussen Dendermonde en Puurs.

tubize1111